PROJEKTER / Værested og mobiltelefoner

Værested og mobiltelefoner - hjælp til selvhjælp


Det er vigtigt for alle mennesker ikke at føle sig alene med deres problemer. Selvhjælpsgrupper af brugere der mødes og hjælper og støtter hinanden er et helt centralt element i recovery processen.
 
50 km til hospitalet, ingen transportmidler, ingen strøm, ingen mødesteder og ikke engang en skuffe til lokalafdelingens egne ting. Der er mange udfordringer når man vil skabe en lokal selvhjælps gruppe.
 
Ønske om værested
Nogle af de ønsker de har i Kabale er et sted, hvor de kan mødes, et værested. Det er vigtigt for dem, at det er et sted, hvor folk naturligt kommer og da der er medicinudlevering på hospialet, mener brugerne i Kabale at et værested i tilknytning til hospitalet ville være at foretrække. Her kunne man også sammen med personalet oplyse de pårørende om psykisk sygdom. Det er samtidig vigtigt, at det ikke bliver en del af hospitalet, men netop brugernes eget være- og aktivitetssted. 
 
Indtil der er fundet et sted og en måde at finansiere det på, har har ergoterapeuten givet et aflukket skab, og brugerne kan mødes på de store åbne områder på hospitalet. I Kabale har de fast møde sidste onsdag i måneden. Et værested ville være det første af sin art i Uganda.
 
Mobiltelefoner
Kommunikation er vigtig og derfor går et projekt også helt lavpraktisk ud på, at placere nogle mobiltelefoner ude i landsbyerne. Så kan man ringe til hinanden, og man kan ringe, hvis man har brug for hjælp ved indlæggelse.
 
Rigtig mange mennesker i Uganda har mobiltelefoner, men sjældent de fattigste med psykisk sygdom, som heller ikke har adgang til strøm. Derfor er solcelleopladere også et ønske. Dem kunne man måske tjene ind ved at tage sig betalt for at oplade telefoner for andre i landsbyen. 
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed | Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup - Danmark | Tlf.: +45 35 24 07 50 | landsforeningen@sind.dk