MØD FOLK / Saturday Williams

Saturday Williams

I 1996 blev Saturday indlagt for første gang. Han mener at hans sygdom blev udløst af forældrenes død. Han blev voldsomt aktiv og til sidst psykotisk, hvilket skræmte hans kone, Twinoimujuni.

"Det var meget svært, for han var meget voldsom, og vi bor langt fra hospitalet. Så jeg måtte få nogle onkler i landsbyen til at binde ham med reb. Hvis han ikke var bundet, var der ingen der ville hjælpe mig med at få ham ned af bjerget, og der var heller ingen der ville have taget ham ind i deres bil," fortæller Twinoimujuni.

Det er meget dyrt at blive indlagt. Man skal kunne betale for al den hjælp, man har brug for, så hver gang Saturday har været syg, er familien blevet fattigere. Det er en af sideeffekterne ved psyksisk sygdom, som MHU medlemskab kan hjælpe med at bekæmpe.

"Nu betaler jeg hver måned til en lokal sparegruppe, så vi har råd til leje en bil og køre ham på hospitalet, hvis han skulle blive syg," siger Twinoimujuni.

En ged for en ko

En kalv brøler monotont i baggrunden, mens vi er på besøg, og vidner om, at den ged som Saturday oprindeligt lånte, har tjent sig mere end rigeligt ind.

"Geden fik kid og det gav os en opsparing, som vi kunne købe en kalv for. Når kalven er stor nok kan bønene få mælken, eller vi kan sælge mælken og købe husholdningsredskaber eller skoleuniformer til børnene," forklarer Saturday. 

For ham markerer kalven et økonomisk vendepunkt. Han har selv valgt, at familien skal have en ko i stedet for gedeopdræt, og den slags beslutninger vidner om et projekt, der følger de behov og strategier, hver enkelt lægger for et godt liv. Projektet giver den enkelte frihed til at handle som han eller hun synes bedst, med den gave de har fået. 

Geder er billige at investere i, og hvordan deres værdi bliver forvaltet er op til den enkelte, når blot kravet om at det første kid skal 'betales tilbage' til MHU, så en anden familie kan får gavn af den. 

The mad person has passed

Fattigdom er ikke det eneste familien kæmper med. Saturday kan høre folk sige: "the mad person has passed" når han er gået forbi, og det piner ham og konen, at deres fire børn også skal leve med den slags mobning.

"Det er hårdt for børnene, jeg kan bare arbejde videre," siger Twinoimujuni og fortsætter: "Jeg håber, at Saturdays arbejde i MHU og jeres interesse i os vil være med til at forbedre vores vilkår. Han er tit væk længe til møder, men når han lærer at håndtere sin sygdom føler jeg mig også hjulpet."

Saturday var med til at starte MHU i Kabale i 2000. Han havde hørt om organisationen der hvor han fik udleveret sin medicin. Det har hjulpet ham at vide, at han ikke er den eneste, og at hans indsats både gør det nemmere for familien fx at låne penge eller for andre at forstå psykisk sygdom, som netop en sygdom og ikke en 'ond ånd'.

SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed | Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup - Danmark | Tlf.: +45 35 24 07 50 | landsforeningen@sind.dk