PROJEKTER / Rehabiliteringshave

Rehabiliteringshave

I foråret 2010 besøgte Sinds projektgruppe MHUs lokalafdeling i Kabale. Her havde MHU samlet brugere, pårørende og Kabales eneste psykiater til workshop. Denne gruppe mennesker formulerede sammen et projekt om oprettelse af en have – et lille landbrug – på hospitalets areal.

 ”Man får ikke mad, når man er indlagt på hospitalet i Uganda. Alle har en pårørende med til at sørge for måltider. Hvis man bor langt væk, kan man jo ikke hver dag spise af de afgrøder, man har hjemme på sin mark, og der er ikke mange der har råd til at købe mad i centralkøkkenet” siger Stella, formand for MHUs lokalafdeling i Kabale. ”Derfor er det vigtigt at vi har et landbrug på hospitalet, så vi kan tilberede noget mad af afgrøderne.”

Nye færdigheder som landbruger
Udover det rent praktiske i at have noget at spise, dækker haverne også et behov for at opøve nye færdigheder som landbruger og ikke at miste gamle.

”Folk bliver meget let passive, når de kommer på hospitalet. Det duer ikke, for ligeså snart de skal hjem, skal de arbejde igen. Derfor skal der være arbejde, som holder dem i gang og som bygger på færdigheder, de allerede har. Samtidig er det også vigtigt, at de kan lære nye dyrkningsmetoder så de måske kan komme hjem med bedre forudsætninger som landmænd, end de havde før,” forklarer hospitalets eneste ergoterapeut, Buhitsya Justus. 

Efter den indledende workshop formulerede Sind og MHU sammen et projekt med rehabiliteringshave, og søgte penge hos Projektrådgivningen under Danida. Pengene blev bevilget og her et lille år efter, kan vi med egne øjne se marken på bjergskråningen med de snorlige rækker af Manok.

Fra pilotprojekt til drift
Rehabiliteringshaven i Kabale er det første projekt af sin slags, og det er et pilotprojekt, dvs et projekt, hvor man afprøver og justerer tilgangen et sted før man udbreder ideen til alle. Det er et meget solidt samarbejde mellem brugere, organisation og hospital. Hvis det lykkes at få dyrket mad til hospitalet og at få opøvet færdigheder, er det et projekt, man håber at brede ud til andre dele af landet, hvor der måske er lidt land til rådighed. 

Vand, tyve og geder
Rehabiliteringshaven i Kabale er allerede stødt ind i nogle problemer. Selvom vi er midt i den grønne del af Uganda, så er der faktisk ikke vand nok, og hospitalet har ikke vand til vanding. Faktisk har hospitalet slet ikke vand store dele af dagen. Får afgrøderne ikke vand, vil det betyde afslutningen på rehabiliteringshaverne. Både for at have vand på hospitalet og for at have vand til haven, ønsker hospitalet brændende at 'høste vand'. Det vil sige at opsamle vand i tanke, når det regner, som de så kan bruge senere, når der er perioder uden regn. 

Et andet problem er at andre let kan komme til markerne og tage afgrøderne. det er både andre bønders geder, som går ind på markerne og spiser afgrøderne, men også tyve har været på spil. Derfor ønsker de at opsætte et hegn rundt om marken. 

SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed | Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup - Danmark | Tlf.: +45 35 24 07 50 | landsforeningen@sind.dk