LANDET / Økonomi
Kaffe er Ugandas hoved-eksportvare. Mange rige lande har importtold på forarbejdede varer, men ikke på råvarer. Det betyder at fx Uganda sælger det meste af sin kaffe engros, og går glip af de højere priser på forarbejdet kaffe og af arbejdspladser.

ØkonomiUganda er et af Afrikas fattigste lande, hvor smålandbrugere udgør et flertal af befolkningen. Efter mange år med underskud på betalingsbalancen er der oparbejdet en betydelig udlandsgæld, men landet har modtaget gældsanering i perioden 1996-2001 og landets økonomi er forholdsvis stabil.

Kaffe er Ugandas vigtigste eksportvare, og eksportindtægterne og kursen på landets valuta, shilling, er derfor meget følsomme over for ændringer i kaffepriserne. Det er dog lykkes at få gang i flere eksportvaer - tobak, te, blomster mv. - så landets økonomi er lidt mindre afhængig af kaffepriserne.

Ugandas udenrigshandel er geografisk spredt; den vigtigste partner er Kenya, som står for ca. en fjerdedel af handelen. Danmarks eksport til Uganda var i 2005 på 31 mio. kr., mens importen derfra var på 20 mio. kr.

Mange større ting i Uganda kan købes i US$, men Ugandas mønthenhed er Uganda Shilling. Inflationen gør det svært at sige hvad det svarer til, men de nysgerrige kan tjekke den dagsaktuelle kurs her.

Kilde: Den Store Danske Encyklopædi

SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed | Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup - Danmark | Tlf.: +45 35 24 07 50 | landsforeningen@sind.dk